Eräs taulu

Kävin tutustumassa tauluun, siis vain yhteen tauluun, joka oli juuri saapunut Roomasta Suomeen, Bulevardilla sijaitsevaan Sinebryckoffin taidemuseoon. Valtavan kokoisen maalauksen nimi on melko hämärä, Italian allegoria. Taulussa on mm. Italiaa merkitsevä nuori nainen sekä kaksi lihaksikasta miestä, jotka kuvaavat Rooman Tiberjokea ja Firenzen Arnojokea. Maalauksen yksityiskohdat liittyvät Barberini-suvun symboleihin. Suku alun perin myös tilasi taulun.

Valentin de Boulogne: Italian allegoria (1628–1629). Institutum Romanum Finlandiae. Kuva: Alessandro Vasari.

Tämän unholassa olleen taideteoksen on maalannut alun perin ranskalainen Valentin de Boulogne, joka ei ole kovinkaan tunnettu taiteilija. Hän kuului kuitenkin aikoinaan, 1500- ja 1600 -lukujen vaihteessa, barokin ajan caravaggisteihin, jotka maalasivat mestari Caravaggion tavoin uudella, korostetun realistisella ja radikaalina pidetyllä tyylillä. Siis tyylillä, jossa esimerkiksi ihmiset näyttivät oikeilta ihmisiltä ja ravintolaelämä ravintolaelämältä.

Boulognen Roomassa vietetty aika jäi kuitenkin hyvin lyhyeksi, sillä hän putosi riehakkaan, luultavasti flaamilaisten boheemiystäviensä kanssa vietetyn kapakkaillan päätteeksi erääseen roomalaiseen suihkulähteeseen ja sairastui pulahduksen takia kuumetautiin. Kuumetauti osoittautui miehen kohtaloksi, ja hän kuolikin parin päivän kuluttua.

Taulussa on paljon erilaisia asioita, kuten valon ja varjon kontrasteja ja meheviä yksityiskohtia, joista pidän, mutta ei niistä sen enempää. Sillä myös itse taulun historia on hyvin jännittävä. Siis se, miten se joutui pois Barberinin suvun hallusta Palazzo Barberinin seinältä ja edelleen aatellissuku Colonnan kautta lopulta kuuluisalle venäläiselle taidekauppiaalle, joka asui 1800-luvun loppupuolella vuokralla renessanssihuvila Villa Lantessa Rooman kukkuloilla.

Taidekauppias ei vain tiennyt, että taulu on mittaamattoman arvokas, vaan hän osti sen ”tuntemattomana  kopiona 1800-luvulta” pilkkahinnalla huutokaupasta ja ripusti taulun Villa Lanten seinälle.

Suomen valtio ja taulu taas kohtasivat alun perin vuonna 1950, kun valtio osti Villa Lanten Rooman-instituutikseen Amos Anderssonin lahjoituksen turvin.  Silloinkaan ei vielä tiedetty tämän huvilan mukana tulleen arvokkaan taulun alkuperää. Ranskalainen tutkija Jaques Thuillier identifioi lopulta teoksen Valentin de Boulognen työksi kuitenkin jo melko pian kiinteistökauppojen jälkeen, vuonna 1958.

Useamman puhdistus- ja restaurointikierroksen jälkeen taulu on nyt kerrassaan upea, suorastaan valovoimainen. Ei ihme, että sille on varattu oma huoneensa museossa. Muutkin ovat löytäneet taulun ja sen taiteilijan: Taiteilijan ensimmäinen retrospektiivinen näyttely järjestettiin muutama vuosi sitten New Yorkin The Metropolitan Museum of Artissa ja Pariisin Louvressa.

TIINA RUULIO