Näkökulma: Bernerin sekoilut, osa 17

Ministeri Anne Berner on jälleen sekoillut pahemman kerran. Hyvin epävirallisen laskelman mukaan kyseessä olisi 17. kerta, siis hänen ministerikaudellaan. Jos seurantaa laajennettaisiin, numerot saattaisivat loppua kesken.

Viimeisimmän töppäyksen näkyvin merkki on uuden lastensairaalan edessä kököttävä Pekka Jylhän kammottava veistos, jossa on punaisia ruusuja maljakossa. Herra meitä hyvästi varjelkoon, jos näköistaiteen kategoriasta löytyy vielä tätäkin kammotusta mauttomampi teos.

Sen on sairaalalle lahjoittanut Capman. Bernerin mielestä kaikki lahjat on otettava vastaan ja oltava niistä kiitollisia.

Niinhän täällä on ollut tapana. Kun Neuvostoliitto vuotta ennen luhistumistaan lahjoitti Helsingille v. 1990 Hakaniemeen piilotetun Maailman rauha -patsaan, se äänestettiin välittömästi kaupungin  rumimmaksi patsaaksi. Vuotta myöhemmin Mikael Jungner kävi tervaamassa sen kavereittensa kanssa.

Olisiko Jungnerilla puhtia tervata nyt myös Jylhän maljakkoruusut? Voimia Mikael, voimia!

Taustallahan tässä on se, että Svenska Kulturfondet ja Brita Maria Renlundin muistosäätiö päättivät vuosia sitten lahjoittaa miljoona euroa uuden sairaalan taidehankintoihin ja että Kulturfondetin tuolloinen johtaja Leif Jakobsson suositteli taidekuraattoriksi Marjatta Levantoa.

Bernerillä oli kuitenkin niin kiire, että hän valitsi virkaan väärän Marjatan. Kenet, sitä emme tiedä, sillä hänet kyllä hylllytettiin. Joka tapauksessa miljoona piti mennä 18 taiteilijalle, mutta Levannolle ilmoitettiinkin, että mukaan mahtui vain 13. Viiden hylätyn joukossa oli kolme veistäjää, jotka oli nimenomaan valittu ulkoveistosta tekemään.

Berner ilmoitti, että miljoona ei riitäkään ulkoveistoksen tekoon. Ja kun sitten Capman sellaisen lahjoitti, nämä ruusut maljakossa pilaavat nyt muuten kivan lastensairaalan julkisivun ilmeisesti iänkaikkisesta iänkaikkiseen.