Harvinaista herkkua teatterissa

Kaikista hienointa Juha Hurmeen KOM-teatterille ohjaamassa Making of Lea -näytelmässä on kaksi asiaa: en tuntenut näytelmän aikana itseäni ikävystyneeksi ja että näytelmä ei sen hauskuudesta huolimatta ollut millään tavalla vaivaannuttava. Kolmas havainto oli, että näyttelijät osasivat hommansa paremmin kuin osasin edes odottaa.

Harvinaista herkkua siis, tämä Hurmeen näytelmä KOMissa.

Making of Lea kertoo siis Aleksis ”Stena” Stenvallin (Kivi) Lea-näytelmän valmistumisesta Nya Teaternin lavalle vuonna 1869. Lea oli ensimmäinen teatterilavalle asti edennyt suomenkielinen näytelmä ja samalla myös Kiven ensimmäinen teatteriproduktio.

Helppoa se ei ollut: teatterialan yrittäjät Emelie ja Karl Bergholmilla (Vilma Melasniemi ja Paavo Kinnunen) ei ollut yritykseen juuri rahaa, näytelmäkirjailija Stenvall (Juho Milonoff) oli koko produktion ajan enemmän tai vähemmän raivoisasti humalassa, ja suomalaisen näytelmän pääroolia esittävä Charlotte Raa (Sara Melleri) ei osannut suomea.

Tilanne on loppumetreille asti silkkaa sekasortoa ja hurjaa tilannehuumoria, mutta valmistahan siitä lopulta tuli, siis Leasta, kuten historiakin tietää kertoa.

Hurmeen näytelmään on otettu myös muutamia muita tuon ajan mielenkiintoisia ja Stenvallin elämään liittyviä henkilöitä, kuten Kaisaniemen kylpylähotellia pyörittävä vesitohtori Friedrich Everthin (Jarkko Lahti) sekä Stenvallia jo aikaisemmin ankarasti kritisoineet aikansa kulttuurivaikuttajat, professori August Ahlqvist (Jarkko Lahti) ja senaattori Agathon Meurman (Eeva Soivio).

Making of Lea on koomisuudessaan pidäkkeetön, älykäs ja katsojille erittäin insipiroiva. Siitä ei voi antaa minuuttiakaan pois tai ottaa jotain muuta tilalle. Vaikea sanoa, onko kyseessä SE vuoden näytelmätapaus, mutta voi hyvinkin olla, että näin on. Siksikin se kannattaa käydä katsomassa.

Tiina Ruulio