Poliittisen journalismin pohjakosketus

Maanantai-iltainen A-studion keskustelu tulevien eduskuntavaalien ydinkysymyksistä oli poliittisen journalismin ehdoton pohjakosketus.

Studiossa keskustelivat eduskuntavaalien asetelmista MustReadin Erkki Railo ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen Jenni Karimäki. MustRead on se noin tuhannalle poliitikolle, talouselämän johtajalle tai niin sanotulle mielipidevaikuttajalle ilmaiseksi lähetettävä verkkojulkaisu, joka saa tulonsa mainoksista ja meidän mattimeikäläisten tilausmaksuista. Eduskuntatutkimuksen keskus on taas  Turun yliopiston alainen yksikkö, jonka nimi jo kertonee orgaanin pääasiallisen intressipiirin.

Keskustelua johdatteli toimittaja Sakari Sirkkanen sinne tänne, aina kuitenkin epäolennaisesta toiseen epäolennaiseen tai ainakin itsestäänselvyyteen.

Poliittisisten vaalinalustunnelmien analyysina oli tiukka vaalitaisto SDP:n ja kokoomuksen välillä. Kuulimme myös, että liikkuvat äänestäjät saattavat olla vaa’ankielenä. Asiantuntijoiden terävä tiivistelmä oli, että vaaleja edeltävät pari viimeistä viikkoa ovat  tärkeitä.

Sitten siirryttiin samaisen maanantain poliittisen pommiin, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen  keuhkokuumeeseen, sepelvaltimotukokseen ja sairaalabakteeriin, jotka yhdessä pitävät hänet sairauslomalla ainakin helmikuun loppuun.

Paneelin mukaan tässä ei ole mitään ongelmaa SDP:lle eikä muillekaan. Railon mukaan  puheenjohtajan roolia vaaleissa liioitellaan aina. Tässäkin tapauksessa on turha dramatisoida tilannetta. Puolue voi saada jopa sympatiaääniä puheenjohtajansa sairaudesta.

Karimäki oli samaa mieltä. Ei pidä nähdä draamaa siellä missä sitä ei ole. Sanna Marin voi jopa lisätä puolueen kannatusta, koska vetoaa eri ihmisiin kuin Rinne. Ongelmia ei tule  myöskään siksi, että jos aikataulu pitää, Rinne palaa puheenjohtajaksi hyvissä ajoin.

Tässä A-studion vivisektio tulevista puheeenjohtaja- ja sotevaaleista.

Moni odotti enemmän, vaikkapa mielipiteitä siitä,  missä ja miksi tieto Rinteen todellisesta terveydentilasta pidettiin piilossa maanantaihin saakka.  Tai siitä, miten Rinteen vakava sairastuminen vaikuttaa hänen imagoonsa maamme potentiaalisena seuraavana pääministerinä. Vaikuttaako SDP:n kannatukseen vähän vai kenties jopa erittäin paljon se, jos kansalaiset eivät usko Rinteen jaksavan kantaa pääministerin vastuuta seuraavat neljä vuotta, kun ei kestänyt kevyehköä oppositiojohtajan kuormaakaan – varsinkin kun ajatus Rinteestä pääministerinä on jo valmiiksi  vastenmielinen monesta SDP:n kannattajastakin.

Jos A-studion poliittinen korrektius vaatii maanantain kaltaisen vesiperän vetämistä, sanon vain, että tulee Leif Salménia ikävä.

Pertti Jokinen