Haloo SAFA

Kyllä asiantuntijat ovat viisaita. Vasta kaksi kuukautta on kulunut siitä, kun kauppakeskus Redi avattiin, ja jo nyt he ovat huomanneet, että jossakin mättää pahasti. Tiukan miettimisen jälkeen he ovat nopeasti oivaltaneet, että Redi avattiin väärään aikaan, väärään paikkaan, väärän muotoisena ja väärällä konseptilla.

Aika on väärä siksi, että koko Kalasatama on vielä aivan alkuvaiheessa. Valmiiksi se tulee vasta ehkä 20 vuoden kuluttua, jos ylipäätään tulee, koska kukaan ei ole vielä onnistunut sanomaan mitään lopullista Hanasaari 2:n voimalaitoksesta eikä sen myrkyttyneestä maasta. Kipataanko se mereen, tehdäänkö uusi jätemäki vai jätetäänkö siihen vain paikalleen tulevien asukkaiden iloksi?

Koska aika on väärä, on paikkakin väärä. Ympäristössä on asukkaita liian vähän, ja muut ostarit ympärillä ovat liian lähellä: Itis idässä, Kaari lännessä, Tripla tulossa niiden väliin, Jumbo pohjoisessa ja tietenkin ydinkeskustassa sijaitsevat City Center eli entinen Makkaratalo ja Kamppi – puhumattakaan nyt sitten  sadoista keskustan minimarketeista eli tavallisista kaupoista, tavarataloista ja kuppiloista.

Muoto on väärä siksi, että arkkitehti Pekka Helin teki siitä tahallaan väärän. Hänestä väärä muoto on oikea muoto, koska olemassaolevissa ostareissa on kaikissa oikea muoto, jota matkimalla Rediin olisi tullut väärä muoto, koska se olisi ollut liian samankaltainen muiden oikeamuotoisten kanssa. Nyt Helin teki siitä tahallaan sekavan persialaisen torin pointtinaan se, että turistitkin ovat ulkomailla usein eksyksissä ja viihtyvät silti hyvin.

Asiantuntijoiden löytämä  neljäs huutava väärä on tämä konsepti eli siis se tosiasia, että Redissä ei ole ainuttakaan vaatetta, vempainta, pataa, painonnostotankoa, avokadoa, haukifilettä, kebabpizzeriaa tai pihvipaikkaa, joita koko Helsinki lähikuntineen ei olisi jo nyt pullollaan. On vaikea kilpailla jo olemassaolevan kanssa, jos ei ole tarjota muuta kuin samaa jo olemassaolevaa ikiaikaista itsestäänselvyyttä.

Näin fiksuja päätelmiä ovat siis asiantuntijat jo ehtineet tehdä. Hieman kuitenkin huolestuttaa, missä jamassa mahtavat Helsingissä olla Redin antaman vihje-esimerkin perusteella väestöennusteet, kulutuskysynnän ennakointi, aluepoliittinen painopistelaskenta, kilpailukyvyn arviointi, kustannuslaskenta ja lopuksi  kaupunkisuunnittelu ylipäätään?

Näistä neljästä ”väärästä” on nimittäin kolme juuri niitä asioita, joista ihan tavalliset ihmiset metrossa, kotona ja työpaikoilla ovat puhuneet epäilevään sävyyn jo vuosia ja josta nyt puhutaan myös aika kipakasti Espoonlahdessa, jossa Lippulaiva karahti viikko sitten komeasti kuraiselle matalikolle. Eivät ihmiset sentään hirveän suuressa mittakaavassa ole sellaisen kulutustavarafetismin vankeja, että tällainen palveluntarjonta kannattaisi muualla kuin tämän fetismin orjien märissä unissa. Paitsi asiantuntijat nyt, sokea Reetta näki sen jo yli kymmenen vuotta sitten, kun Redin ensimmäiset ideat heitettiin suunnittelijoiden pöydälle.

Sitä neljättä väärää ei sitä vastoin osannut kukaan ennakoida. Siis sitä, että ostarista tehdään tahallaan sellainen että siellä eksyy eikä siis löydä sitäkään, mitä mahdollisesti on etsimässä. Haloo SAFA, mihin suuntaan ootte oikein menossa?